Massage bij kanker

Kanker is een ziekte die een zware aanslag pleegt op je lichaam en op je geest.
Meestal voel je je tijdens de behandeling zieker dan voor de diagnose kanker.
Door de chemotherapie, bestraling en hormoontherapie wordt er veel gevraagd van je lichaam. Je lichaam heeft rust, ontspanning en energie nodig om te herstellen.

Daarnaast gebeurt er in korte tijd veel met je. Je moet beslissingen nemen over behandelingen en ingrepen. Je komt in contact met veel verschillende hulpverleners.
Je sociale leven verandert plotseling. Je alledaagse activiteiten worden ineens te zwaar, je bent moe.
Je raakt uit balans op lichamelijk en geestelijk gebied.

Door de diagnose kanker komt je hele leven op zijn kop te staan. Niet alleen voor jou als patiŽnt, maar ook voor je gezinsleden. Na de hectiek van de diagnose en de behandeling, beleven mensen met kanker de gevolgen van de ziekte vaak later in de tijd.

Massage heeft als doelstelling om je en je naasten (volwassenen en kinderen) te ondersteunen bij de kwaliteit van je leven en van hun leven en dit zo optimaal mogelijk te houden.

Massage geeft geen genezing, maar verbetert de kwaliteit van leven.

Massage helpt het contact met je lichaam te herstellen.
Massage helpt het vertrouwen in je lichaam te herstellen.
Massage kan klachten verminderen, denk aan misselijkheid, pijn, slapeloosheid en vermoeidheid.
Massage kan symptomen verminderen zoals angst, depressie, eenzaamheid, isolatie, stress.

Kanker en behandeling kan ook zorgen voor negatieve ervaringen in het contact met je lichaam. Massage kan bijdragen aan het vinden van een nieuwe balans.

Aangeraakt worden en een goed evenwicht tussen lichaam en geest is essentieel voor iedereen. Als patiŽnt zijn de aanrakingen vaak alleen nog maar om medische redenen.

Massage versterkt de algemene gezondheid en vitaliteit en is geschikt voor iedereen, ongeacht je leeftijd. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met kanker vaak profijt hebben van massage, met name ontspanning en ondersteuning van het herstel van lichaam en geest.

Massage en warmte bevorderen essentiŽle lichaamsfuncties en helpen je sneller te ontspannen. Deze aandacht voor jezelf zorgt ervoor dat je weer thuiskomt in je lichaam.

Massage
  • geeft ontspanning
  • leert contact maken met je gevoel
  • geeft energie
  • stimuleert het zelfhelend vermogen
  • maakt bewust
  • verbetert kwaliteit van leven
Massage kan een aanvulling zijn bij zowel de curatieve als palliatieve zorg bij kanker, dit wordt ook vaak complementaire zorg genoemd. Bij massage bij kanker is het van belang dat de massagetherapeut weet wat hij/zij doet.
Je lichaam is door de ziekte uit balans en mag door de massage niet nog verder uit balans raken. Ook je partner en/ of familieleden zijn van harte uitgenodigd. Bij het eerste bezoek wordt een inventarisatie van je wensen gemaakt, daarbij rekening houdend met je gezondheidssituatie. Ik heb de specialisatie-opleiding ďMassage bij kankerĒ gevolgd.
Dankzij kennis van de ziekte, de behandelingen en de bijwerkingen daarvan, kan ik als massagetherapeute de massage afstemmen op jouw lichamelijke en geestelijke conditie. Ik geef jou, binnen de beperkingen van de ziekte en de behandelingen, een optimale massage waardoor je lichaam niet verder uit balans raakt, maar juist ontspant. Ik maak hierbij natuurlijk ook gebruik van mijn verpleegkundige kennis en ervaringen.