Massage tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vinden er een aantal veranderingen plaats in je lichaam. Met de massage houd ik hier rekening mee om een zo veilig mogelijke behandeling te geven waar zowel jij en je kind van kunnen genieten.

Fysieke veranderingen
Door je buik verplaatst het lichaamszwaartepunt zich naar voren. Waardoor de belasting en spanning op je banden van je onderrug en van je bekken groter wordt. Ook ontstaat hierdoor een spanning op de tussenwervelschijven. Vaak geeft dit pijnklachten onder in je rug, je billen en je benen.
Door invloed van zwangerschapshormonen verweken de spieren en de banden en worden hierdoor slapper. De stabiliteit van het bekken zal hierdoor verminderen.

Hormonale veranderingen
Tijdens je zwangerschap nemen je vrouwelijke hormonen toe. Dit zijn de hormonen: oestrogeen, progesteron en het zwangerschapshormoon relaxine. Je lichaam gaat meer onderhuids vet opslaan (heup en borstomvang nemen toe). Daarnaast gaat je lichaam vocht vasthouden.
Het hormoon relaxine zorgt voor ontspanning van de spieren: een verlaging van de spiertonus. De spieren “vertragen” waardoor bewegen meer energie kost dan normaal. Relaxine veroorzaakt ook een verslapping, verweking van je gewrichtskapsels, gewrichtsbanden en spierpezen. Al deze veranderingen zullen je bevalling vergemakkelijken.

Veranderingen in de doorbloeding:
De druk op je bloedvaten van en naar je benen wordt door de baarmoeder steeds groter. Hierdoor ontstaan doorbloedingsproblemen en stuwing in je benen.
Jij, als zwangere, merkt dit aan: dikke enkels en voeten, kramp (kuiten), en onrustige benen of tintelende vingers.

Massage kan bij deze ongemakken een belangrijke betekenis hebben. Vaak ontstaat er een directe verlichting van de pijn en het ongemak. Ook brengt massage ontspanning en een gevoel van welbehagen. De baby kan de aanraking voelen en vaart er wel bij.